Ostatnim czasem nasza obecność w kuchni bardzo mocno się nasiliła. シ
A wszystko przez to, i dla tego, że Amelia bardzo lubi eksperymentować ale i pomagać. =)
W kuchni czuje się jak ryba w wodzie.
Tym razem powstały Nasze ulubione, Bożonarodzeniowe ciasteczka z orzechami a frajdy było tyle co nie miara. シ
Łatwo, szybko i przyjemnie dla podniebienia. =)
Przepis jest niesamowicie prosty.
Prościej być już nie mogło. =)
Lubię takie przepisy, które składają się maksymalnie z pięciu składników i ten właśnie do takich należy.
A gdyby ktoś jednak wolał przepis na pierniczki, to znajdziecie go TUTAJ.
Jest on jak najbardziej aktualny. ツ
Składniki:
350 g mąki pszennej
65 g cukru pudru
200 g masła
150 g orzechów włoskich
2 żółtka
Przygotowanie:
Rozgnieść orzechy - włożyłam do woreczka i rozbiłam tłuczkiem (można również użyć w tym celu blendera).
Wszystkie składniki wrzuć do miski a następnie wyrób ciasto.
Wyrobione, gotowe ciasto, włożyłam do woreczka a następnie schowałam do lodówki na 15 minut.
Gdy schłodnieje lepiej będzie się z niego wykrawać ciasteczka.
Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto.
U Nas w ruch poszły dwie foremki: w kształcie serca i gwiazdy.
Gotowe, wycięte już ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na "góra/dół" na około 15 minut (w zależności od piekarnika), aż ciastka się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiłam ciastka do wystudzenia.
Można oprószyć je cukrem pudrem. =)
Gotowe !
Jakie słodkości, królują u Was w tym okresie świątecznym?
Chętnie się czymś zainspiruję. ツ
Do jutra. =*
Łoł, na prawdę banalny przepis! Chciałabym ich spróbować, zapiszę przepis i może po świętach mi się uda coś upiec. ;)
OdpowiedzUsuńAle proste! Chyba zrobię! Dawno ciastek nie robiłam, to dla mnie pułapka, bo siadam wszystkie. :D
OdpowiedzUsuńhttp://karina.stankowicz.pl/
Zjadam*
OdpowiedzUsuń