lutego 21, 2020

"Życie według kintsugi - jak pokochać swoje niedoskonałości?"

Autorką książki "Życie według Kintsugi" jest Candice Kumai, która została nazwana "złotą dziewczyną dobrego życia".
Ta książka to swego rodzaju poradnik nietuzinkowy, ciekawy i niesamowicie przyjemny w czytaniu.

Jest to książka, która może zaciekawić kulturą i aspektem kulinarnym, może nawet pchnąć do nauki języka albo podróży życia?

Dowiesz się z niej jak opanować niepokój, wyciszyć umysł, wprowadzić samodyscyplinę, docenić uroki życia oraz jak zbilansować dietę i tym samym zapewnić sobie dłuższe życie.

Kintsugi to japońska sztuka naprawiania rozbitej ceramiki, która polega na zdobieniu pęknięć metalami szlachetnymi.

Ta książka pokazuje, że ideę naprawy niedoskonałości poprzez ich podkreślenie można przełożyć na każdą sferę życia.


Jest to książka, która liczy 326 stron, a na każdej z nich znajdziemy inspirujące treści.
Na książkę składa się:
wstęp
część 1 - wzmacnianie
1) kintsugi - japońska sztuka złotej naprawy
2) wabi-sabi - podziwianie niedoskonałości
3) gaman - wytrzymuj ból z cierpliwością, odpornością i tolerancją
część 2 - odżywianie
4) ryŌri - gotowanie
część 3 - styl życia
5) ki o tsukete - troszczenie się
6) ganbatte - zawsze dawaj z siebie wszystko
7) shikata ga nai - nic nie można na to poradzić
część 4 -serce
8) yuimaru - wewnętrzny krąg
9) kansha - wdzięczność
10) osettai - służenie pomocą, przyjmowanie podarunków
poznaj Japonię, Kraj Wschodzącego Słońca
podziękowania

Spis treści może na samym początku nieco zdziwi, ale później wszystko jest wyjaśnione (terminy, filozofie, jak się wczytasz to jesteś w stanie to ogarnąć).

Znajdziecie tutaj dużo przepisów - azjatyckie jedzenie jest przepyszne. 
A ta książka to dobry początek dla kogoś kto interesuje się Japońską kuchnią, ale nie do końca wie od czego zacząć.
Dużo "koreańskich" potraw ma swoje korzenie w Japonii i doskonale widać to w tej książce (jak ktoś się chodź trochę orientuje to zauważy tę podobieństwa).
Charakterystyki do poszczególnych dań, to kolejna dawna wiedzy, która pozwala poznać idee wielu z nich nieco bliżej.

Dobrze, że jest romanizacja - osoby, które nie umieją czytać po japońsku ( a jest do tego potrzebnych o wiele więcej przygotowań i umiejętności) mogłyby się przerazić.
Z drugiej strony japońskie alfabety nie są całkowicie pominięte, jeśli ktoś się uczy języka, to może być to duży plus.
Zdjęcia - czy to te jedzenia czy nie, wszystkie mi się podobają (chociaż te jedzenia należą do moich ulubionych), aż chce się spróbować tych wszystkich potraw i odwiedzić miejsca, w jakich zostały wykonane fotografie- wszystko jest bardzo estetyczne.
Indeks na końcu - wszystkie zagadnienia ułożone alfabetycznie . 
Jeśli chcesz znaleźć jakiś konkretny fragment nie musisz przekopywać całej książki, bardzo szczegółowy. 
Jeszcze raz- zdjęcia potraw. 
Pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że autorka jest m.in. szefem kuchni, ale naprawdę robią wrażenie.


Filozofia Japońska uczy jak być dla siebie dobrym, podnosić się po porażkach i o tym jak przywrócić równowagę w żywieniu.
Ta książka to dla mnie ogromne zaskoczenie.
Zupełnie nie spodziewałam się tego zastałam w środku, ale jest naprawdę godna uwagi. 

Książka dołączyła do moich zbiorów, dzięki uprzejmości księgarni tania książka.pl
Jak zapatrujecie się na tego typu poradniki? =)
A może macie jakieś nowości na swoich listach "do przeczytania"?
Zachęciłam Was do sięgnięcia po tę książkę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteście tutaj ze mną.
Każdy komentarz motywuje mnie do dalszej pracy. =)

Copyright © 2016 Optymistyczna Kobieta , Blogger