Mozzarella kojarzyła mi się zawsze tylko z dwoma rzeczami: pomidorami i bazylią.
Zgłaszając się do projektu nie liczyłam, że się uda mi się do niego zakwalifikować.
Wzięłam udział w projekcie organizowanym przez TRND oraz Zott i zmieniłam zdanie.
Okazuje się, że mozzarella ma szerokie zastosowanie.
W ramach tego projektu otrzymałam przewodnik po projekcie, książeczkę do badania opinii, przepiśnik oraz 35 zł na zakup mozzarelli u mnie była to ta zwykła klasyczna, ze względu na brak dostępności innych.
Kupiłam 8 opakowań, ale 5 z nich powędrowało do moich znajomych i rodziny. シ
Natomiast w ofercie jest classic, basilikum oraz light. :)
Od małego lubiłam spędzać czas w kuchni z mamą.
Potem przez dwa lata uczyłam się w technikum gastronomicznym, a teraz gotuje z córką.
Ale eksperymentować lubię nadal, nawet jeszcze bardziej niż wcześniej.
W momencie kiedy otrzymałam wiadomość o dostaniu się do testów, zaczęłam kopać w internecie i szukać wskazówek jak zabrać się do tego gotowania. :)
W momencie kiedy otrzymałam wiadomość o dostaniu się do testów, zaczęłam kopać w internecie i szukać wskazówek jak zabrać się do tego gotowania. :)
Najprostszy sposób aby wykorzystać mozzarellę w swojej kuchni to:
Chyba wszyscy uwielbiają pomidorówkę na niedzielnym rosole, a wiecie jak można ją delikatnie podrasować? :)A próbowaliście kiedyś wrzucić pokrojoną drobno mozzarelle do gorącej zupy?
Kiedy ser się rozpuści, zupa nabierze kremowego i aksamitnego smaku. シ
Produkt, który oferuje firma Zott jest wyjątkowy ze względu na swój skład.
Wychodzi on na przeciw wszystkim tym, którzy uważają i interesują się tym co trafia na ich talerz.
Jest to pierwszy taki ser na rynku, który nie zawiera GMO.
GMO to - Organizm zmodyfikowany genetycznie.
Produkty zottarella wytwarzane są z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy.
Wszystkie pozostałe składniki, które zostały wykorzystane do produkcji, (np, bazylia) również są wolne od modyfikacji genetycznych.
Wszystko jest stale kontrolowane zarówno rolnicy jak i mleko, które firma Zott otrzymuje od dostawców.
Niestety nie ze wszystkich moich kuchennych eksperymentów mam zdjęcia ale musicie mi uwierzyć na słowo, że smakowały równie dobrze jak wyglądały.
Szczerze mówiąc mąż ma mnie już dość, bo tak się w to wszystko wkręciłam, że niemal do wszystkiego wrzucam po trochu mozzarelli i patrze co się stanie. :D
Nie wyobrażam sobie teraz aby zniknęła ona z mojej kuchni.
Chętnie podzielę się z Wami dwoma przepisami, może ktoś wykorzysta. :)
Łapcie シ
Pizza ala makaron
Składniki:
1 mała cebula
5 dużych pieczarek
150 g passaty pomidorowej
400 g pomidorów z puszki
400 g makaronu (u mnie penne)
20 dag wędliny
125 g sera mozzarella
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
sól
Przepis:
Makaron ugotować.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie.
Następnie wlać passate pomidorową, dodać soli do smaku i gotować.
Gdy sos zgęstnieje dodać po łyżce oregano i bazylii.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Zagotowany sos wymieszać dokładnie z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mozzarellę odsączyć a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na wierzchu potrawy położyć plastry wędliny oraz pieczarki a całość posypać startym serem.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni ( u mnie góra dół).
Prawda, że proste i jakie szybkie. :)
Szybkie grzanki
Składniki:
kilka kromek chleba (może być czerstwy)
masło
kilka ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy) :D
kilka plasterków wędliny
ser mozzarella
Przepis:
Obieram czosnek i przeciskam przez praskę a następnie dokładnie łączę z masłem.
Tak zrobionym masłem smaruję chleb, układam wędlinę a następnie daję ser, który wcześniej pokroiłam w plastry.
Całość wkładam do piekarnika na 15 minut.
Tyle. :)
Pomidor z serem mozzarella i bazylią
Przepisu tutaj nie trzeba ale zdjęciem się podzielę. :)
A może jest tu ktoś, kto podobnie tak jak ja zakwalifikował się do projektu, dzięki platformie TRND?
Jakie są Wasze propozycje na podanie sera mozzarelli?
Sama chętnie się zainspiruję. :)
Buziaki ;*
Świetne przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie wręcz uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMi się nie udało dostać chodź bardzo uwielbiam gotować
OdpowiedzUsuń