Jak jesień to i przetwory.
Szczerze mówiąc, nie jestem mistrzynią w zaprawianiu słoików, jednak postanowiłam zrobić jeszcze jedno podejście do tego tematu, lecz tym razem z odpowiednim wsparciem.
Autorką tytułu "Zdrowe przetwory" jest Jolanta Naklicka-Kleser.
Domowe przetwory mogą cieszyć nas nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy to możemy wyciągnąć gotowe słoiki i cieszyć się domowymi konfiturami czy innymi dobrociami przez cały rok.
Na pierwszych kilku stronach znajdziemy ważne a zarazem przydatne zasady przy zamykaniu lata w słoiki.
Są aż trzy sposoby na zamknięcie smaków lata w słoikach - kiszenie, marynowanie, pasteryzacja.
O tym wszystkim możemy przeczytać we wstępie.
Wszystko jest pięknie i jasno opisane, więc bez problemu, nawet ktoś kto tak jak ja nie ma ręki do zaprawiania, bez problemu sobie poradzi.
Moim jednym z ulubionych rozdziałów jest "klasyka, czyli sekretne przepisy mojej rodziny".
Nie są przekombinowane a znajdziemy tam przepisy na między innymi: kapustę kiszoną, buraczki z papryką, sok malinowy, ogórki z chilli i czosnkiem czy przecier na zupę ogórkową.
Natomiast drugim z rozdziałów, który mnie bardzo zainteresował jest "Dania w 10 minut", kryje on przepisy na szybkie dania, które wystarczy wyciągnąć ze spiżarki i podgrzać.
W tej książce przepisów jest ponad 80, więc nawet jeśli nie wszystkie przepisy przypadną w Wasze gusta, to na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Rozdziałów jest aż 9:
- Klasyka, czyli sekretne przepisy mojej rodziny
- Kiszonki
- Pikle
- Przywiezione z podróży
- Dania w 10 minut
- Wyjątkowe dodatki do dań głównych
- Owocowy zawrót głowy
- Naturalne lekarstwa
- Dodatki
Ja w pierwszej kolejności na warsztat wzięłam przepis na pikle z ogórków i sól smakową.
Zobaczymy za jakiś czas jak smakują, ale jestem pozytywnie nastawiona. =)
Robicie domowe przetwory, co dominuje Waszą spiżarkę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście tutaj ze mną.
Każdy komentarz motywuje mnie do dalszej pracy. =)