marca 16, 2020
"Dieta wegańska na cztery pory roku"
Autorkami tej książki są Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska oraz Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Są to dietetyczki z wykształcenia i z powołania oraz założycielki Poradni Dietetycznej. =)
Spis treści podzielony został na kilka części.
1. Zaufaj naturze!
2. Dieta roślinna - Moda czy zdrowie?
3. Makro- i mikroskładniki w diecie wegańskiej
4. Składniki antyodżywcze w diecie wegańskiej
5. Superfoods dla wegan
6. Pułapki diety wegańskiej
7. Jak zacząć przygodę z dietą roślinną?
8. Wegańskie przysmaki i zamienniki
Główną częścią są przepisy.
1. Wiosna
2. Lato
3. Jesień
4. Zima
5. Cały rok
Książka wyróżnia się pięknymi zdjęciami i ich ogromną ilością, co dla mnie jest na ogromny plus.
Wiadomo, że człowiek je oczami. =)
Nie wszyscy czerpią z bogactwa, które mamy w zależności od pór roku, a szkoda.
Sezonowe owoce i warzywa to znakomite źródło witamin i składników mineralnych.
Mimo, że nie zamierzam całkowicie rezygnować z mięsa, nie widziałam powodu dla którego nie miałabym sięgnąć po tę książkę.
Chociaż powiem Wam, że ograniczenie mięsa w naszym domu już dawno chodziło mi po głowie, lecz nie do końca wiedziałam jak się za to zabrać. =)
Przepisy są niezwykle kolorowe ale i łatwe w przygotowaniu a najważniejsze że są przepyszne.
Zdążyłam wypróbować już nawet kilka przepisów z tej książki i mam już kilka swoich faworytów:
• Kakaowe babeczki z owocami
• Warzywne placki z dipem jogurtowym
• Zapiekane łódeczki ziemniaczane z dipem czosnkowym
• Papryka faszerowana kaszą
• Makaron z sosem z czerwonych warzyw
• Zupa krem z dyni
• Paprykowy humus
Jesteście zwolennikami diety roślinnej czy nie wyobrażacie sobie życia bez mięsa?
Buziaki =*
Książka bardzo do mnie przemawia! Kocham ten typ kuchni!
OdpowiedzUsuńMam bardzo podobnie- jemy mięso Ale jednocześnie trochę je ograniczamy i często gotuję dania bezmięsne. Ta książka zdecydowanie by mi się przydała.
OdpowiedzUsuńwww.mama-filipka.blogspot.com
Dzięki. Od jakiegoś czasu szukam ciekawej publikacji o wegetarianizmie. Chce powoli zakończyć przygodę z mięsem nie ze względów zdrowotnych ale etycznych. Czy możesz coś jeszcze polecić?
OdpowiedzUsuńTe porady są świetne, miałam okazję czytać tą książkę pożyczyłam ją od koleżanki. Byłam na diecie, którą sama sobie przygotowałam i gotowałam dania. Jednak często zarywałam nocki by gotować. Pracuję od 8.00-20.00 więc nie mam czasu na odpoczynek, oprócz niedziel. Zdecydowałam się, że nie będę tracić czasu na gotowanie i zdecydowałam się na catering dietetyczny znaleziony przez https://www.caterobazar.pl/catering-dietetyczny-wroclaw
OdpowiedzUsuńkonkretnie w moim mieście. Jest to dla mnie wygodniejsza opcja i po pracy mam czas na odpoczynek, a tak zawsze te 2-3 godzinki gotowałam sobie obiad na 2 dni i przez 2 dni jadłam to samo. Znalazłam catering z dietą wegetariańską więc idealnie dla mnie.
no wlasnie ja tez duzo pracuje i za bradzo nie mam czasu na gotowanie :(
OdpowiedzUsuń