Uwielbiam masło orzechowe i używam go w kuchni do wielu przepisów.
To samo tyczy się ciasteczek. シ
Wiadomo nie od dziś, że jestem łasuchem i uwielbiam wszystko co słodkie, więc nie może zabraknąć małego co nieco.
Ciasteczka są kruche i chrupiące.
Z jednej porcji wychodzi ich całkiem sporo, chodź u Nas w domu nie poleżą one zbyt długo, bez znaczenia na ich ilość.
Składniki:
- masło orzechowe - 450 g (1 słoik)
- mąka pszenna - 270 g
- cukier - 250 g
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- jajka - 2 szt.
Do miski przełożyć masło orzechowe ze słoika, dodać cukier, cukier waniliowy oraz wbić jajka.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć mikserem.
Dosypać przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia a następnie zagnieść ciasto.
Z ciasta zrobić małe kuleczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, a następnie spłaszczyć je ręką.
Wzorek na ciasteczkach powstał za pomocą widelca.
Ciasteczka piec przez 15 minut w 180 stopniach.Poczekać, aż ciastka ostygną i przełożyć je do puszki lub słoika.
Gotowe! シ
Wyglądają bardzo apetycznie :) Z chęcią je upiekę ;) Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak smakują? Czy też są takie słonawe czy jednak pozostałe składniki zmieniają trochę ich smak?
OdpowiedzUsuńSuper ☺️ fantastycznie że dajesz przepis , na pewno go wypróbuję , ja też uwielbiam masło orzechowe. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się naprawdę prosty więc na pewno przetestuję! :)
OdpowiedzUsuńhttps://dagmarawpodrozy.health.blog
Bardzo fajny przepis, dawno nie jadłam takich domowej roboty ciasteczek :P
OdpowiedzUsuńAż zapiszę sobie ten przepis! Coś niesamowitego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wielka szkoda, że nie miałam możliwości przeczytać tego przepisu wcześniej, bo niedawno zmarnowało mi się pół słoika masła orzechowego :( Dodaje do zakładek na przyszłość! Ze pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuń