kwietnia 26, 2019

Domowa przekąska - czyli, ciasteczka marchewkowe.

Ciasto marchewkowe jest wszystkim doskonale znane, więc dziś trochę inna wersja na marchewkowe małe co nieco. 



Składniki: 

  • marchewka 3 sztuki
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • masło 1/3 kostki
  • cukier puder 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do miski wsypać przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Marchewkę i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać.
Dodać cukier puder oraz masło pokrojone na drobne kawałki.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto schować do lodówki na pół godziny.
Blat obsypać mąką i rozwałkować ciasto.
Wyciąć ciasteczka i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez 10 minut.


Moja Amelka je wprost uwielbia, więc jest to taki mój patent na zdrowsze słodycze jednocześnie przemycając marchewkę.


Lubicie domowe przekąski ?
A może macie swój patent na marchewkowe słodkości?

Pięknego dnia! =)

1 komentarz:

  1. Ciasto marchewkowe robię co jakiś czas, ale ciasteczek jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście tutaj ze mną.
Każdy komentarz motywuje mnie do dalszej pracy. =)

Copyright © 2016 Optymistyczna Kobieta , Blogger