Składniki:
- marchewka 3 sztuki
- mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- masło 1/3 kostki
- cukier puder 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do miski wsypać przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Marchewkę i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać.
Dodać cukier puder oraz masło pokrojone na drobne kawałki.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto schować do lodówki na pół godziny.
Blat obsypać mąką i rozwałkować ciasto.
Wyciąć ciasteczka i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez 10 minut.
Moja Amelka je wprost uwielbia, więc jest to taki mój patent na zdrowsze słodycze jednocześnie przemycając marchewkę.
Lubicie domowe przekąski ?
A może macie swój patent na marchewkowe słodkości?
Pięknego dnia! =)
Ciasto marchewkowe robię co jakiś czas, ale ciasteczek jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń