września 21, 2016

Szarlotka Asi.

Będąc na wsi, miałam okazje robić przepyszną szarlotkę.
Chciałabym się podzielić dziś z Wami przepisem na nią.

Nie jest ona tak czasochłonna jak wiele innych ciast.

Jest naprawdę pyszna, z pewnością zrobię ją w domu dla swoich gości i to nie jeden raz.

Potrzebujemy:
4 jajka
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń wiśniowy ( ja użyłam waniliowego)
1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Na stolnicy zagnieść ciasto - mąka(można przesiać aby ciasto było bardziej puszyste), margaryna, żółtka, pół szklanki cukru oraz proszek do pieczenia.
Na wysmarowaną blachę rozłożyć równomiernie ciasto, zostawiając kawałek na kruszonkę (odłożyć do zamrażalnika, aby było sztywne i łatwiej można było je zetrzeć).
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wyłożyć na ciasto.
Białka z dodatkiem cukru ubić na pianę, dodać budyń.
Taką masę wyłożyć na jabłka.
Kruszonką(można zetrzeć na tarce lub kruszyć w palcach) posypać ciasto.

Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Piec aż ciasto się zarumieni.



Jak widzicie przepis nie jest skomplikowany.
Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie posiada talentu do pieczenia ciast.

Smacznego.! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteście tutaj ze mną.
Każdy komentarz motywuje mnie do dalszej pracy. =)

Copyright © 2016 Optymistyczna Kobieta , Blogger